Home » Natură » „Praful magic” care ne-ar putea răci planeta și ar combate schimbările climatice

„Praful magic” care ne-ar putea răci planeta și ar combate schimbările climatice

Publicat: 29.05.2023

Într-o carieră înconjurată de zgomotul utilajelor grele, Jim Mann se apleacă ușor și ia în mână pietriș negru: „Acesta este praful meu magic”, spune el în timp ce îl freacă ușor între degete.

Jim reprezintă compania UNDO, din Edinburgh, care intenționează să ajute planeta în lupta cu încălzirea globală.

Atunci când vorbește despre praful magic, el se referă la bazalt, o rocă vulcanică dură, care nici nu este considerată rară, nici nu este remarcabilă în mod particular. S-ar putea, totuși, ca bazaltul să aibă un rol important pentru mediul înconjurător.

Roca vulcanică, răspunsul în problema încălzirii globale?

Prin procesul numit „dezagregarea intensificată a rocilor” (în engleză: enhanced rock weathering”), pietrișul ar putea ajuta la răcirea planetei supraîncălzite, care se referă la tehnologia prin care se elimină dioxidul de carbon din atmosferă.

Oamenii de știință ai Organizației Națiunilor Unite știu deja că numai prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră nu poate fi oprit nivelul alarmant al încălzirii globale. De asemenea, chiar dacă plantarea copacilor este cea mai naturală modalitate prin care se poate ajunge la acest rezultat, opțiunea are propriile limitări. Experții susțin că va fi nevoie de o înlăturare a dioxidului de carbon – practic, eliminarea lui din atmosferă. Dezagregarea pietrelor se află undeva la mijlocul acestor soluții – între cea naturală și cea făcută de om, potrivit BBC.

Procesul implică împrăștierea acelui pietriș de bazalt pe terenurile agricole. După ce plouă, roca vulcanică se activează și absoarbe dioxidul de carbon din atmosferă.

Bazaltul face ca iarba văcuțelor să fie mai gustoasă

În tot acest timp, pe lângă faptul că fermierii ajută planeta, obțin în schimb și îngrășământ gratis. Bazaltul nu doar că absoarbe carbonul, ci s-a dovedit a fi și benefic pentru culturi.

Procesul este foarte simplu de utilizat și nu implică echipament special: un tractor este cel împrăștie bazaltul pe teren.

„Este gratuit, ceea ce este important pentru un fermier. Pare că va face ca iarba să fie mai bună pentru vite, care vor mânca iarbă de calitate”, a spus John Logan, unul dintre fermierii care au încercat metoda.

Programul UNDO plănuiește să împrăștie 185.000 de tone de bazalt pe terenurile din Marea Britanie și Jim Mann speră ca, până în anul 2025 să fi înlăturat un milion de tone de dioxid de carbon din atmosferă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ar putea un oraș să stocheze la fel de mult carbon ca o pădure?

Bacteriile care fac bioplastic din dioxidul de carbon

Omenirea a produs un nivel record de emisii de dioxid de carbon în 2022

Solul afectat de poluarea aerului elimină carbon cu efect de seră

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase